Ποιοι είμαστε

Ο Σχολικός Συνεταιρισμός του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κορυδαλλού συστάθηκε, προκειμένου, με την ανάληψη πρωτοβουλιών, να συμβάλει στην ανάπτυξη των αρχών της αλληλοβοήθειας, της συνεργασίας και της κοινωνικής ευθύνης, της ανεξάρτητης σκέψης και δημοκρατικής συνείδησης, καθώς και τη γνώση συλλογικών μορφών οικονομικής δραστηριότητας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ Τάξης, κατά το Σχολικό έτος 2016-2017, δημιούργησαν μία εικονική επιχείρηση, τον Εκδοτικό Οίκο Galerita AE, η οποία, στις 12 Μαΐου 2017, παρουσιάζει στην τοπική κοινωνία το πρώτο της πραγματικό προϊόν: Το βιβλίο- λεύκωμα με τίτλο " Πέρασε ο καιρός...", όπου καταγράφεται η ιστορία του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κορυδαλλού και η προσφορά του στην τοπική κοινωνία, από την ίδρυσή του το 1959 έως σήμερα. Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος « Μαθαίνουμε Παρέα», που χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Στις 5 Απριλίου 2017, μία αντιπροσωπεία μαθητών της Ε΄ Τάξης τους Σχολείου μας, κατέθεσε στο Σχολικό Συμβούλιο αίτημα για ίδρυση Σχολικού Συνεταιρισμού του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κορυδαλλού. Οι μαθητές και η μαθήτριες υποστήριξαν το αίτημα, κάνοντας μία ολιγόλεπτη παρουσίαση στην οποία εξέθεσαν τις απόψεις τους. Μεταξύ άλλων ανέφεραν: «… Το προηγούμενο σχολικό έτος 2015- 2016 το σχολείο μας έκλεισε 50 χρόνια λειτουργίας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α' και της Στ' τάξης μαζί με τις δασκάλες τους, ετοίμασαν και παρουσίασαν την ιστορία του Σχολείου μας σε μία ξεχωριστή εκδήλωση, τον περασμένο Ιούνιο.

Πολλοί από αυτούς που ήταν στην εκδήλωση, πρότειναν, να εκδοθεί ένα βιβλίο με την ιστορία του Σχολείου. Φέτος, εμείς, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ Τάξης, αποφασίσαμε να καταγράψουμε την ιστορία της πόλης και του Σχολείου και να εκδώσουμε ένα βιβλίο – λεύκωμα, που θα περιέχει στοιχεία και φωτογραφίες από τις δράσεις των 50 χρόνων ζωής. Αυτό που θέλουμε να αναφέρουμε, είναι πως συνεργαστήκαμε πολύ καλά μεταξύ μας, γίναμε φίλοι οι μαθητές των δύο τμημάτων, μάθαμε πολλά και ενδιαφέροντα, πέρα από τα σχολικά βιβλία, και απολαύσαμε την πορεία. Τελικά, μετά από πολλή δουλειά και με τη βοήθεια πολλών ενηλίκων, καταφέραμε να προχωρήσουμε στην έκδοση του βιβλίου με την ιστορία του Σχολείου.

Από την πώληση του βιβλίου, θα συγκεντρωθούν κάποια χρήματα, που θα χρησιμοποιηθούν για να καλυφθούν ανάγκες του Σχολείου μας, που δεν είναι δυνατόν να γίνουν με άλλον τρόπο. Για παράδειγμα, έχουμε αποφασίσει και θα αναβαθμίσουμε την ηχητική εγκατάσταση στην αίθουσα εκδηλώσεων « Γεώργιος Β. Βασιλειάδης» για να υπάρχει μία ικανοποιητική ακουστική στον χώρο, κατά τη διάρκεια των σχολικών εορτών. Είναι κρίμα τόσος κόπος δασκάλων και μαθητών, να πηγαίνει χαμένος και να μην μπορούν να ακουστούν τα παιδιά!

Το Σχολείο ανήκει σε όλους εμάς, που περνάμε εδώ καθημερινά, τόσες ώρες! Είναι πολύ όμορφο να αποφασίζουμε όλοι μαζί για τις αλλαγές που θα θέλαμε να κάνουμε και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να τις πραγματοποιήσουμε, προκειμένου να κάνουμε τον χώρο καλύτερο, και τη ζωή μας πιο όμορφη.

Όλο αυτό το διάστημα, συνεργαστήκαμε και δουλέψαμε για την έκδοση του βιβλίου. Φτάνοντας στο τέλος αυτής της δράσης, συνειδητοποιήσαμε πως θα θέλαμε με κάποιον τρόπο, να υπάρχει μία συνέχεια σε αυτήν, και αν είναι δυνατόν, να επεκταθεί. Αποφασίσαμε να φτιάξουμε έναν Σχολικό Συνεταιρισμό. Αυτός αποτελείται από όσους μαθητές και δάσκαλους του Σχολείου θέλουν να συμμετέχουν. Στον Σχολικό Συνεταιρισμό, μπορούν τα μέλη, να εκφράζουν τη γνώμη τους και να καταθέτουν τις ιδέες και τις απόψεις τους, σχετικά με το τι χρειάζεται το Σχολείο και πώς μπορεί να το αποκτήσει. Όλοι μαζί μπορούμε να αποφασίζουμε τη διοργάνωση δράσεων για το κοινό συμφέρον του Σχολείου. Εμείς, θα βάλουμε στο Ταμείο του Συνεταιρισμού, ένα μέρος των εσόδων από την πώληση του βιβλίου, που εκδώσαμε.

Στον Σχολικό Συνεταιρισμό, μπορούν να δημιουργηθούν διάφορες ομάδες ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των μαθητών. Ο Σχολικός Συνεταιρισμός δεν είναι ιδιοκτησία των μαθητών της Ε΄ Τάξης. Εμείς απλά κάνουμε την αρχή. Οι μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης, που σύντομα θα φύγουν για το Γυμνάσιο, μπορούν να συνεχίσουν να είναι επίτιμα μέλη του Συνεταιρισμού και τα επόμενα χρόνια και να συμμετέχουν στις δράσεις μας, κρατώντας την επαφή με το δημοτικό, εάν το θέλουν. Όπως κάθε συνεταιρισμός, έτσι και ο δικός μας, έχει ένα όνομα: Σχολικός Συνεταιρισμός 5ου Δημοτικού Σχολείου Κορυδαλλού: 'Galerita'. 'Galerita' στα λατινικά, σημαίνει Κορυδαλλός. Αυτό το όνομα επιλέξαμε ανάμεσα σε πολλά, που προτάθηκαν.

Το Σχολικό Συμβούλιο, ομόφωνα αποφάσισε την ίδρυση του Σχολικού Συνεταιρισμού. Τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος και από τις 3 Μαΐου 2017, ο Σχολικός Συνεταιρισμός του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κορυδαλλού είναι γεγονός!


Κατασταστικό Galerita